İçeriğe geç

Kohlberg Neyi Savunur

Kohlberg hangi yaklaşım?

Kohlberg, ahlaki gelişim kuramında ahlaki yargının insan yaşamındaki işlevi bağlamında incelenmesi gerektiğini vurgular. Kohlberg’in ahlaki gelişim alanına en önemli katkısı, ahlaki gelişimi Piaget’nin bilişsel gelişim alanında önerdiği aşamalar üzerine inşa etmesidir.

Kohlberg sosyal sözleşme eğilimi nedir?

Aşama 5: Toplumsal Sözleşme Eğilimi Toplumun yasa ve değerlerinin göreceli ve topluma özgü olduğu kabul edilir. Bu aşamadaki birey için doğru davranış, insanların farklı düşünce ve değerlere sahip olduğunu bilmek ve çoğunluk görüşüne aykırı olsalar bile bu göreceli değerleri korumaktır.

Ahlak gelişim kuramı nedir?

Ahlaki gelişim, bireyin yaşadığı çevreye uyum sağlamasını, toplumun değer yargılarını benimseyip kendi ilkelerini ve değer yargılarını oluşturmasını amaçlayan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Ahlaki gelişim, kişinin toplumla nasıl etkileşim kurması gerektiğinin farkındalığıdır.

Ahlak yasası kimin kuramıdır?

Kohlberg’in ahlak kuramı, J. Piaget ve J. Dewey’in görüşlerine dayanan en kapsamlı ahlak kuramı olarak kabul edilmekte olup, son halini 1987 yılında almıştır. Öncelikle kurama göre ahlaki düzeyler/evreler bulunmaktadır.

Ahlaki ikilem yaklaşımı nedir?

Ahlaki ikilemler çocukların ahlaki seviyelerini belirlemek ve geliştirmek için kullanılabilir. Ahlaki ikilem, iki farklı değer ilkesinin çatıştığı gerçek yaşam sorunudur. Öğrencilerden uygun olduğunu düşündükleri davranışı seçmeleri ve bunu yapmalarının nedenlerini belirtmeleri istenir.

Kohlberg’e göre ahlak eğitiminde hangisi daha etkilidir?

Ancak araştırmalar, tüm yetişkinlerin post-geleneksel düzeye ulaşmasının mümkün olmadığını göstermektedir. Kohlberg ve Piaget’nin görüşleri örtüşmektedir ve çevresel deneyimlerin yanı sıra olgunlaşmanın da ahlaki gelişim üzerinde etkisi olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır.

Sosyal sözleşme etik kuramı nedir?

Toplumsal sözleşme etiği; Bireyin toplum tarafından genel olarak kabul görmüş “ilke ve standartları” benimsemesi, toplumda yaşamaktan kaynaklanan çatışmaları çözmede yardımcı olabilir. Otorite ve özgürlük arasındaki denge en önemli olgudur.

Sosyal sözleşme teorisi nedir?

Toplum sözleşmesi ya da toplum sözleşmesi; bireylerin karşılıklı rıza ile bir araya geldiklerini, belirli kurallara uymayı kabul ettiklerini ve birbirlerini şiddetten, sahtekârlıktan ya da ihmalkarlıktan koruduklarını varsayan bir kavramdır.

İtaat ve ceza eğilimi nedir?

İtaat cezası: Birey cezadan kaçınmak için kurallara uyar. Cezalandıracak kimse yoksa kurallara uymaz. Örnek: Kırmızı ışıkta polis yoksa geçer. Tamamen bencil: İtaat etmek yerine kendi çıkarlarını gözetir. Amaç bireye fayda sağlamaktır. Ayrıca sevilmek için de bunu yapar.

Törel davranış ne demek?

Ahlaki davranış, toplumun örf ve adetlerine uygun davranıştır. Her toplumun ahlakı, inancı, gelenek ve görenekleri vardır. Örneğin; Çocukların yetiştirilmesinin toplumsal ilke, kural, inanç, ahlak, gelenek ve göreneklere uygun olması istenir. Toplumsal davranışın değeri ve karakteri, örf ve adetlere uygunluğuyla doğru orantılıdır.

Piaget bilişsel gelişim kuramı nedir?

Bu teori, bilişsel gelişim konusunu açıklığa kavuşturan ve çocukların ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan çok etkileyici bir teoridir. Piaget’ye göre çocuk, çevresini araştıran aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlemlediği her şey, her uyaran, zihninde bir şema oluşturur.

Kanun ve duzen eğilimi nedir?

Hukuk ve düzen eğilimi evresinde ahlak; ortak standartların, hakların ve görevlerin benimsenmesi ve yerine getirilmesi olarak tanımlanır. Birey için doğru olanı yapmak, toplumsal düzeni korumak ve toplumun ve grubun refahına uygun hareket etmek anlamına gelir.

Kohlberg’in evreleri nelerdir?

Kohlberg aldığı cevapları sınıflandırır ve insanların altı değerlendirme aşamasından geçtiğini belirtir. Bu altı aşama üç ana aşamada gerçekleşir: “Geleneksel öncesi düzey”, “Geleneksel düzey” ve “Geleneksel sonrası düzey”.

Kant kimdir, neyi savunur?

Kant, Aydınlanma geleneğinin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilir. Felsefesinde ampirizm ve rasyonalizmi birleştirmeye çalışmış ve bilginin evrensel, bağlayıcı ve genel geçerli olabilmesi için hem akla hem de deneyime dayanması gerektiğini vurgulamıştır.

Kant’ın ahlak kuramı nedir?

Herhangi bir davranış gerçekleştirilmeden önce, o davranışın amacı (niyeti) önemlidir. Buradaki niyet, yalnızca amacı kendi içinde var olan göreve göre saf iyiyi (niyeti) gerçekleştirmektir. Saf iyi, yasaya uygun olandır. Kant’ın bu fikrine görev ahlakı (iyi niyet ahlakı) denir.

Kohlberg theory nedir?

Kohlberg’in doğası gereği bilişsel olan teorisi, bir kişinin bir davranışın doğru veya yanlış olduğuna karar verdiğinde gerçekleşen düşünce sürecine odaklanır. Bu nedenle, teorik vurgu, kişinin bir ahlaki ikileme nasıl yanıt vereceğine karar vermesi üzerinedir, kişinin neye karar verdiği veya gerçekte ne yaptığı üzerine değil. Kohlberg’in doğası gereği bilişsel olan teorisi, bir kişinin bir davranışın doğru veya yanlış olduğuna karar verdiğinde gerçekleşen düşünce sürecine odaklanır. Bu nedenle, teorik vurgu, kişinin bir ahlaki ikileme nasıl yanıt vereceğine karar vermesi üzerinedir, kişinin neye karar verdiği veya gerçekte ne yaptığı üzerine değil.

Preconventional nedir?

1. Geleneksel Öncesi Dönem: Ahlaki davranışın belirleyicileri a. Cezadan kaçınma (çocukluk dönemi), b. Ödül ve kişisel çıkar (okul öncesi dönem).

Gelenek öncesi ahlak anlayışı nedir?

(Geleneksel öncesi ahlak anlayışı) Geleneksel öncesi düzeyin ilk aşaması ceza ve teslimiyet aşamasıdır. Geleneksel öncesi düzeyin ikinci aşaması bireyselcilik veya kişisel çıkar aşamasıdır. Çocuk bu aşamada kendisi için yararlı bir davranış bulursa, bu davranış doğrudur.

Gilligan ahlak gelişimi nedir?

Gilligan, kadınların sosyal ilişkilere, başkalarının duygularına ve yaşamla ilgili ahlaki konulara karşı daha duyarlı olduğunu belirtir. Kadınlar, özen ve dikkati ahlakın temeli olarak kabul eder; erkekler ise ahlaki çabanın temelinin adalet olduğuna inanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir