İçeriğe geç

Trabzonun Etnik Yapısı Nedir

Trabzonluların kökeni neresidir?

Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.

Trabzon’un etnik yapısı nedir?

Etnik ve kültürel çeşitlilik Trabzon’un etnik yapısı, şehrin tarihi geçmişinden kaynaklanan bir çeşitliliği yansıtmaktadır. Rumlar, Gürcüler, Lazlar ve Türkler şehrin kültürel mozaiğinin bir parçasıdır.

Trabzon hangi soydan gelir?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Trabzon hangi kökenli?

Trabzon isminin “Tirab/ar diyarı” anlamına gelen “Trab” ve “Zon” isimlerinden geldiğine dair pek fazla bilgi yoktur. Söz konusu “Trab” Orta Asya Türk kabilesinin ismidir. Zone bir yer ekidir. Türk kabilesi bir yer kurduktan sonra bu yeni yer “Trabzon” olarak adlandırılmıştır.

Trabzon Rum mu laz mı?

Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.

Trabzonlular nereden göç etti?

Göçmenler Trabzon’dan geçici olarak Zonguldak, İstanbul, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Gürcistan’a gittiler.

Trabzon mezhebi nedir?

Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.

Trabzon halkı nereli?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Trabzon’a Karamanoğulları ailesinden Türkmenler, Oğuzların Avşar boyundan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de yerleştirilmiştir. Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir.

Oflu olmak ne demek?

Transhümans. Transhümans yazın sıcaktan kaçmak ve hayvanlar için yemyeşil otlaklar bulmak amacıyla yapılır. Günümüzde bu aktivite yerini turizm amaçlarına bırakma eğilimindedir. Hayrat Of’tan ayrıldıktan sonra, yaylanın eski sakinleri kendilerini hala Oflu olarak tanımlıyorlar, ancak artık bir yayla yok.

Çepniler laz mıdır?

Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.

Karadenizliler hangi Türk boyundan?

Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip daha sonra Kıpçaklar haline dönüşmüş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Trabzon’a gelen Araplar nereli?

Trabzon’a gelen Arap turistlerin çoğunluğu genellikle Orta Doğu’daki Arap ülkelerinden gelmektedir. Arap turistler arasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Ürdün gibi ülkelerden gelen turistler en yaygın olanlarıdır.

Trabzonlular Rum kökenli mi?

Sonuç olarak, 19. yüzyılın başlarında şimdiki Trabzon ilinin nüfusu Ermeniler, Rumlar ve Türklerden oluşuyordu. Nüfusun çoğunluğu Türklerdi. Rumlar çoğunlukla Trabzon şehrinde ve Yomra, Maçka ve Akçaabat yerleşimlerinde yaşıyordu.

Trabzon Rumları nereden geldi?

Doğu Anadolu Rumları Buradaki Rumların bir kısmının kökeni, 1461’de Trabzon’un fethinden sonra bu bölgelere göç eden Rumlara kadar uzanmaktadır. Buradaki Rumların çoğunun kökeni ise, Geç Roma ve Bizans dönemlerinde Pontus Alplerinden buraya gelen çiftçilere, askerlere, memurlara ve tüccarlara kadar uzanmaktadır.

Rumlar Trabzon’u ne zaman terk etti?

Osmanlı-Rus Savaşı Mart 1916’da başlar. Doğu Karadeniz bölgesindeki Müslümanlar Karadeniz’e kaçarlar. 16 Ağustos 1916’da Ruslar Trabzon’a girer. Türk hükümeti zayıftır, Trabzon valiliğini Yunanlılara bırakır ve kaçar.

Trabzon Rumları nereden geldi?

Doğu Anadolu Rumları Buradaki Rumların bir kısmının kökeni, 1461’de Trabzon’un fethinden sonra bu bölgelere göç eden Rumlara kadar uzanmaktadır. Buradaki Rumların çoğunun kökeni ise, Geç Roma ve Bizans dönemlerinde Pontus Alplerinden buraya gelen çiftçilere, askerlere, memurlara ve tüccarlara kadar uzanmaktadır.

Trabzonda yaşayanlar nereli?

TRABZON’DA EN ÇOK GÜMÜŞHANELİ, EN AZ TUNCELİ OLUP, Trabzon merkez ilçesinde yaşayanların çoğunluğu Trabzon nüfusuna kayıtlıdır. Trabzon’da diğer şehirlerden 118.534 kişi yaşarken, nüfusun geri kalanı Trabzon sakinlerinden oluşmaktadır. TUİK verilerine göre Trabzon’da yaşayanların çoğu Gümüşhaneli, en azı ise Tuncelilidir.

Trabzon hangi mezheptir?

Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.

Trabzon Çaykara Rum mu?

En büyük Pontus Müslüman Rum topluluğu Of Vadisi’nde (Çaykara, Dernekpazarı ve Of’un bir kısmı) bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Güneykent Escort